Satte sitt første mål som 14-åring

Da Ole Einar Bjørndalen var 14 år bestemte han seg for å bli juniorverdensmester. Dette var hans første store sportslige mål.

Onsdag kveld stilte Ole Einar Bjørndalen (36) opp som foredragsholder for Simostrandas sponsorer. De viktige samarbeidspartnerne fikk et meget interessant innblikk i Bjørndalens vei mot toppen. Han delte villig vekk historier om oppveksten, og fortalte om viktige valg han har gjort for å nå målsatte resultater.

Lys fremtid
De 120 sponsorrepresentantene fikk aller først en levende beskrivelse fra hvordan det var å vokse opp på Kutoppen sammen med Ole Einar. Dette ble meget billedlig gjenfortalt av dagens leder i Simostranda IL Thor-Erik Varsla.

Varsla kunne blant annet lese opp et sitat fra årsmeldingen for skiskyttergruppa på Simostranda fra sesongen 1983/84. Der står det blant annet: ”Ole Einar Bjørndalen har vært med i langrenn og skiskyting. Kretsmester i langrenn, ellers tre førsteplasser. Samlagsmester i skiskyttersprint. Han ser ut til å bli en lovende løper. ”

Konklusjonen må sies å ha vært fremsynt.

Junior-VM
Ole Einar fortalte de fremmøtte om en oppvekst som på ingen måte var preget av press for å oppnå resultater. Broren Dag var best i landet i skiskyting, og vant alt han deltok i.

– Han ble derimot aldri juniorverdensmester. Han forklarte dette med at det alltid var en tysker eller russer som var bedre, sier Ole Einar.

Det var dette som skulle gi grunnlaget for hans eget første sportslige mål: Han ville vinne junior-VM.

Ole Einar var da 14 år gammel. Han bestemte seg for å ta noen viktige valg. Blant annet å ikke drikke alkohol så lenge han holder på med ski.

– Jeg har mistet mange fester, men jeg har fått trent godt, ler Bjørndalen.

Etter ungdomsskolen startet han på skigymnaset på Geilo. Klassekameratene reise ofte hjem i helgene, mens Ole Einar valgte å bli på skolen for å trene. Da han var 17 år kvalifiserte han seg til junior-VM i Ruhpolding. Ingen nordmann hadde til da tatt junior-VM-gull.

Ole Einar Bjørndalen kom hjem fra mesterskapet med tre gull av tre mulige. Det hadde ingen andre gjort før ham. Målet fra 14-årsalderen var nådd.

Største opplevelse
I 1996 innledet Ole Einar samarbeidet med sin mentale trener Øyvind Hammer. Han understreket at dette var en svært viktig beslutning for å mestre oppgavene han skulle levere på under skiskytterrenn. I to år jobbet de to mot OL i Nagano. Det var 10 kilometer sprint som var hovedmålet.

Nagano-OL og sprinten kom. Ole Einar skjøt ni treff, og ledet rennet. Da han var én kilometer fra mål, ble rennet avlyst på grunn av værforholdene. Han måtte registrere at gullet forsvant i snøværet i Japan.

De neste timene ble svært viktig for å nullstille hodet og motivere seg for ny start.

Dagen etter ble rennet avviklet på nytt. Ole Einar Bjørndalen skjøt feilfritt, gikk fort og tok gull. Seiersmarginen var 1,06 minutter.

– Det var mitt første OL-gull, og min største opplevelse noen sinne, sier han.

Motivasjonen
Ole Einar Bjørndalen kommer alltid tilbake til oppveksten og miljøet på Simostranda når han skal forklare hvordan han henter motivasjon til å holde det gående år etter år. Han er full av lovord omkring hva klubben har betydd for ham.

– Det som også er fantastisk med idrett er at prestasjonen som holder til gull i år, ikke holder til seier neste år. Til det er utviklingen i skiskyting for stor, sier han.

Han ga de fremmøtte innblikk i sine fem viktigste punkter for motivasjon og prestasjon:

1. Frihet til å velge
2. Sette konkrete mål
3. Være villig til å ofre ting.
4. Kan ikke bli god alene – motgang får alle. Det handler om hvordan du takler det.
5. Alt er mulig. Selv om ikke starten er optimal, kan det bli gull til slutt.

Ole Einar Bjørndalen har seks OL-gull og 14 VM-gull. Noen av sponsorene ville vite hva han tenker om videre satsing. Til det svarte Bjørndalen med et stort smil om munnen:

– Bjørn Dæhli har åtte OL-gull. Han skal ikke bli alene om det!